Heeft u geen kinderen of zijn deze ouder dan 18 jaar? Dan hoeft u geen rekening te houden met zaken als de tandartskosten van kinderen of andere kindgerelateerde zaken. En waarschijnlijk heeft u ook geen behoefte aan extra kraamzorg. Maar misschien heeft u juist wel behoefte aan bepaalde andere zorg die via de aanvullende verzekering wordt vergoed.
Zorg in het buitenland
Als u binnen de Europese Unie naar de dokter of het ziekenhuis moet, worden de kosten meestal vergoed door de basisverzekering. Maar buiten Europa dekt de basisverzekering vanaf 2017 de zorgkosten niet meer, op enkele uitzonderingen na. Reist u ook naar andere werelddelen? Dan is het verstandig om het risico te verzekeren via een aanvullende verzekering of via uw reisverzekering.
Reisverzekering
Heeft u specifieke wensen over de vergoeding van eventuele zorgkosten in het buitenland? Dan kunt u er soms beter voor kiezen om een aanvullende module zorg afsluiten bij uw reisverzekering. In veel gevallen kunt u dan ook uw eigen risico voor kosten in het buitenland declareren.
Inentingen
Moet u worden ingeënt om gezondheidsrisico's op uw bestemming te voorkomen? Houd er dan rekening mee dat vaccinaties niet door de basisverzekering worden vergoed, maar deel uitmaken van aanvullende pakketten. Let ook hier goed op: lang niet elke aanvullende zorgverzekering vergoedt vaccinaties!
Fysiotherapie
Heeft u geen chronische aandoening? Dan vergoedt de basisverzekering geen fysiotherapie. Heeft u wel een chronische aandoening? Dan moet u de eerste 20 behandelingen zelf betalen. Alle verdere behandelingen worden wel vergoed. Overigens geldt dit niet per kalenderjaar, maar per aandoening.
Heeft u geen chronische aandoening maar wel regelmatig behoefte aan fysiotherapie? Dan is het verstandig om een aanvullende verzekering af te sluiten met een goede dekking hiervoor.
Brillen en steunzolen
Brillen, lenzen en steunzolen worden slechts in uitzonderlijke medische situaties vergoed vanuit de basisverzekering. Om voor een vergoeding in aanmerking te komen, zult u een aanvullende verzekering moeten afsluiten. Let er in het geval van steunzolen goed op dat deze ook de kosten van de podotherapeut vergoedt. Houd er rekening mee dat de meeste verzekeraars een maximale vergoeding hanteren voor dergelijke hulpmiddelen.
Hoortoestellen
Als u een hoortoestel nodig heeft, vergoedt de basisverzekering 75% van de kosten die u hiervoor moet maken. Veel aanvullende verzekeringen vergoeden de overige 25%. In alle gevallen moet u dan wel naar een audicien die een contract heeft met uw zorgverzekeraar. Ook geldt de genoemde vergoeding alleen voor hoortoestellen uit de categorie waarin u bent ingedeeld. Wilt u een geavanceerder apparaat, dan is de vergoeding lager. Houd er verder rekening mee dat hoortoestellen onder het eigen risico vallen.
Let op de premie
Bij sommige verzekeraars betaalt u een hogere premie voor de aanvullende verzekering naar mate u ouder bent. In dat geval kan het interessant zijn om over te stappen naar een verzekeraar die de premie onafhankelijk van uw leeftijd vaststelt.
De beste zorgverzekering
Heeft u hulp nodig om de zorgverzekering te kiezen die het beste bij u past? Neem dan gerust contact met ons op.