Samenwonen met jouw Valentijn? Hier moet je op letten!

Hebben jij en jouw Valentijn het plan om binnenkort te gaan samenwonen? Dan is het verstandig om een paar zaken officieel vast te leggen. Dat kan door een samenlevingscontract te laten opstellen of door een geregistreerd partnerschap aan te gaan.

Jong stel verhuist naar nieuwe woning
Nieuws
Datum: 14-02-2018

Net als trouwen heeft samenwonen gevolgen voor je financiële situatie. Je deelt immers een huishouden en maakt kosten voor onder andere jullie woning, nuts-voorzieningen en de dagelijkse boodschappen. Maar als je niets vastlegt, verandert er voor de wet niets aan je status en blijft je juridisch gezien alleenstaand.

Gezamenlijk eigendom

Dat betekent onder andere dat je volgens de wet geen rechten en plichten hebt ten opzichte van elkaar. Daardoor kun je ook geen gezamenlijke eigendommen hebben, tenzij dit uitdrukkelijk is vastgelegd in een notariële acte. Ook geldt er geen onderhoudsplicht en is er dus ook geen sprake van recht op partneralimentatie als jullie besluiten om uit elkaar te gaan.

Erfenis naar je ouders?

Als je ongehuwd samenwoont zonder geregistreerd partnerschap en elkaars erfgenaam wilt zijn, moet je dat expliciet vastleggen in een testament. Een samenlevingscontract biedt hier geen uitkomst, omdat het niet mogelijk is om elkaar hierin tot erfgenaam te benoemen. Indien je niets regelt, gaat bij overlijden van één van de partners de erfenis niet naar de langstlevende partner, maar naar de naaste verwanten van de overledene, zoals bijvoorbeeld je ouders.

Pensioen

Voor pensioen geldt precies hetzelfde: als er niets op papier staat, hebben samenwonende partners geen recht op – een deel van – elkaars pensioen. Dat geldt niet alleen voor het ouderdomspensioen, maar ook voor het nabestaandenpensioen.

Geen fiscaal partner

Verder kunnen samenwoners die niets op papier hebben laten zetten geen fiscaal partner van elkaar zijn. Dat betekent dat ze niet kunnen profiteren van elkaars fiscale ruimte en de mogelijkheid om te schuiven met aftrekposten. Overigens kunnen zij wel elkaars toeslagpartner zijn, bijvoorbeeld voor de huurtoeslag.

Vergeet je verzekeringen niet!

Als je gaat samenwonen, kun je veel verzekeringen samen afsluiten. Vaak is dat gunstig, omdat je dan minder premie betaalt. Denk bijvoorbeeld aan je woonverzekeringen voor opstal en inboedel en aan je aansprakelijkheidsverzekering. Daarnaast kun je zodra je op één adres woont ook een gezamenlijke doorlopende reisverzekering afsluiten.

Vergeet ook de autoverzekering niet, zeker niet als er één auto is. Schrijf elkaar in dat geval bij als als ‘regelmatige bestuurder’ van de auto. Hebben jullie allebei een auto dan is een bijschrijving op elkaars autoverzekering niet verplicht, tenzij jullie elkaars auto vaak gebruiken. 

Wat moet je regelen?

Woont je al samen of gaat je dat binnenkort doen? Neem dan even contact met ons op. We helpen je graag met praktische tips en zodat jij alles helder op een rij kunt zetten.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.